Historie Bonte Avond

Er bestaat in Rijsbergen al lang een traditie als cabaret.
Eind 1945 is de Rijsbergse Revue opgericht, er werden sketches en liedjes op gevoerd en in feite is de huidige formule van de Bonte Avond niet veel anders. Een traditie is wel verdwenen want het Rijsbergse volkslied geschreven door Drik de Bruin, komt niet altijd meer voor in de Bonte Avond of het moet er inpassen.

 

 

Niksnutters

In 1967 kwam het cabaret gezelschap van de Niksnutters en dit draaide een 10 tal jaren goed.
Toen het in 1978 wat terug liep stelde Piet Mathijsen van CV de Aopelaanders voor om het programma in eigen hand te nemen. Na een gesprek met Charles Luyten en Rinus Nachtzaam de twee belangrijkste mensen van de Niksnutters . Charles voelde er wel wat voor om mee de Aopelaanders in zee te gaan maar Rinus haakte jammer genoeg af.

Nieuwe groep

Een nieuwe groep werd gevormd bestaande uit leden en oud leden van de carnavals vereniging te weten: Charles Luyten, Toon en Felie Luyten, Astrid Dunk, Jac Daemen, Louis Rennen, Kees Vogels en Vers en Piet Huybregts. Een jaar later kwam daar Toos Damen bij(1979). Ook werkte Drik de Bruin er wel eens aan mee.

Ontstaan Bonte Avonden

Om dat de kaartverkoop van de entree kaarten voor de carnavals bals sterk terug liep, kwamen ook de inkomsten van de Aopelaanders zwaar onder vuur te liggen en moest er iets anders verzonnen worden.
Nadat de toenmalige penning meester Frans Elst en Louis Rennen naar een soortgelijke avond in Bavel waren geweest, kwam men op het idee om de bejaarden middag om te zetten in een avond voor heel Rijsbergen. Het bleek jaren later een gouden greep geweest te zijn, op 4 April 1981 werd de eerste Bonte Avond op gevoerd onder regie van Charles Luyten.

Aanvankelijk (nog) geen succes!

Na veel reclame en verkoop van de 'Superaap' was de teleurstelling bij de groep groot om dat er maar 49 personen in de zaal van de Koutershof zaten.
Als men dit verhaal hoort is het bijna niet voor te stellen dat de Bonte Avond zo'n vlucht heeft genomen van 1 avond naar 2, vervolgens van 2 naar 3, toen van 3 naar 4 tot uiteindelijk heden ten dage zelfs 11 voorstellingen!

Daar komt heel wat bij kijken!

Dat dit een hele belasting is met alles wat er mee te maken heeft kan men wel raden.
Als je alleen al kijkt naar de techniek, de kleding, rekwisieten, het geluid, combo, het decor... dit is in de jaren zo veranderd en gegroeid. Alleen al het geluid: van 2 microfoons met kabel van Jos Rombouts, naar elke speler voorzien van een druppel micro in het haar of op de wang geplakt. Het licht is professioneel, 7 dames die meer dan 2 maanden kleding maken, het combo en het decor, en dat allemaal op vrijwillige basis.
Het is misschien ook leuk om nog wat regisseurs te vernoemen die in al die jaren voor de spelers hebben gestaan:

  • Charles Luyten
  • Kees Vogels
  • Peter Dictus
  • Jac Wijnen
  • Johan van der Kloof
  • Ron Schijfs
  • Kees Jochems

De formule staat als een huis

Dat deze formule er na 33 jaar nog steeds staat is fantastisch te noemen!
Het niveau is in de jaren flink gegroeid, en dit moet natuurlijk om aan de vraag van het veeleisende publiek te kunnen te blijven voldoen.
Ook voor de tekst schrijvers word het elk jaar weer moeilijker, gelukkig gebeurd er in de gemeente Zundert en Rijsbergen nog al eens iets wat op de korrel genomen kan worden. Ik kan u nu wel een hele opsomming voor gaan schotelen van wie er nu allemaal met de Bonte Avond meedoet en werkt, maar liever hebben we natuurlijk dat u het met eigen ogen komt aanschouwen!
Intussen wanneer u dit leest is heel het circus weer op volle toeren aan het draaien om u weer een super avond te bezorgen.

Agenda

11 november 2023 Elfde van dun Elfde
9 december 2023 66 jarig jublieum feest Aopelaanders
13 januari 2024 Rondgang krant
26 januari t/m 4 februari 2024 Bonte Avonden
9 februari t/m 13 februari 2024 Carnaval